Konzumace "červeného" masa může přivodit předčasná úmrtí
Britský deník The Telegraph se ve své zprávě z 2.listopadu 2012 zabývá výsledky studie Harvardských vědců, kteří zkoumali konzumaci “červeného” masa v našich jídelníčcích a zjistili, že konzumace “červeného” masa má na svědomí jedno z každých 10 předčasných úmrtí. |
|
(Britské) Ministerstvo zdravotnictví včera večer vyzvalo vládní Komisi pro zdravou výživu, aby přehodnotila svá doporučení denní spotřeby “červeného” masa.Studie Harvardských vědců zjistila, že již téměř polovina doporučované denní konzumace “červeného” masa může výrazně zvýšit riziko předčasných úmrtí na rakovinu a srdeční choroby. I relativně malé množství masných klobás, slaniny nebo salámů může zvýšit pravděpodobnost úmrtí až o pětinu, jak uvádějí výzkumníci z Harvardské lékařské fakulty. Pojídání steaků zvyšuje riziko předčasného úmrtí až o 12%. Studie zjistila, že snížením konzumace “červeného” masa ve stravě lidí o 1,5 oz (42 g) denně, což odpovídá zhruba jednomu velkému steaku týdně, lze zabránit jednomu z 10 předčasných úmrtí u mužů a jednomu ze 13 předčasných úmrtí u žen. Vědci uvádějí, že současná vládní doporučení, podle kterých by lidé neměli jíst více než 2,5 oz (70 g) “červeného” masa denně, jsou až příliš "štědrá". Dr. Frank Hu, spoluautor studie, říká: " Přibývá důkazů, že i mírná konzumace “červeného” masa je spojena se zvýšeným rizikem chronických onemocnění a předčasnými úmrtími. Měli bychom nakupovat “červené” maso pouze příležitostně a nemělo by být pravidelnou součástí našeho jídelníčku. " “Červené” maso obsahuje velké množství nasycených tuků, slanina a salámy obsahují velké množství soli. Výměnou “červeného” masa za drůbeží maso, ryby nebo zeleninu, celozrnné a dalších zdravé potraviny, můžeme snížit riziko předčasných úmrtí až na jednu pětinu, zjistila studie.
|